Krom is het nieuwe recht!

In samenwerking met Kromkommer serveren wij in de Chef Serveert restaurants op de Rijksuniversiteit Groningen heerlijke soepen!

Heerlijke soepen!


Te krom, te dik, te klein, te veel.… te gek! Zo’n 10% van al het groente en fruit wordt verspild vanwege hun ‘looks’ of door overproductie. Dat is toch krom? Chef Serveert brengt samen met Kromkommer deze kromme groente weer terug op JOUW bord. Vanaf nu verkrijgbaar op de Rijksuniversiteit Groningen (Harmoniegebouw en Kapteynborg) Zo maken we samen van krom het nieuwe recht!

Kromkommer 1920 x 1080

Voedselverspilling: facts & figures

Wereldwijd wordt zeker 30% van al het voedsel dat we produceren verspild. Ongelooflijk, maar ook moeilijk te bevatten, want wat houdt dat nou precies in? Een korte tour door voedselverspillingsland:

- Weten hoeveel voedsel er verspild wordt in de tijd dat je dit stukje leest? Open dan de World Food Clock.
- Wereldwijd verspillen we 1,3 miljard ton voedsel; een derde van de gehele productie.
- Ondertussen heeft bijna 1 miljard mensen honger en groeit de wereldbevolking voor 2050 van zeven naar negen miljard.
- Het eten wat in de VS verspild wordt is in theorie genoeg om al deze mensen met honger te voeden.
- Als op het land dat nu gebruikt wordt om voedsel te verbouwen dat uiteindelijk verspild wordt bomen zouden worden geplant, zou dat alle co2-uitstoot door fossiele brandstoffen compenseren.
- In de Nederlandse keten van oogst tot supermarkt tot consument wordt jaarlijks voor 4,4 miljard euro aan voedsel verspild.
- Verbazingwekkend he? Als je nu weer de World Food Clock bekijkt.

De Nederlandse overheid wil dat consumenten en bedrijven in 2015 de verspilling met 20% hebben verminderd ten opzichte van 2009. Het Europees Parlement wil voedselverspilling met de helft terugdringen. 2014 was het Europese jaar tegen voedselverspilling. Voor ons is het dat de komende jaren ook. Er is tenslotte nog genoeg voedsel te redden van de verspilling!

Terug naar nieuws